Pečení v troubě: znáte důležitá pravidla?

Trouba patří k přípravě chutných jídel již od nepaměti. Umíte ji však správně používat? Poradíme vám, jaký typ ohřevu zvolit a kam pokrm umístit, aby výsledek stál za to!

Ať už máte v kuchyni nejmodernější spotřebič nebo se snažíte najít společnou řeč se starším kouskem, je dobré znát několik základních pravidel používání kombinované trouby – tzn. trouby se spodním a horním topným tělesem, horkovzdušnou funkcí a grilem. Ušetříte si tak mnoho zklamání z přesušených, spálených nebo nedopečených výtvorů.

Kam s pokrmem?
Uvnitř trouby se nacházejí vodící lišty, které umožňují vložení roštu nebo pekáče na čtyři nebo pět úrovní. Základní pravidlo zní: úrovně pro vkládání příslušenství se počítají zdola nahoru. Pozice číslo jedna je ve spodní části a hodí se zejména na pečivo z těžkého těsta, jako jsou vánočky, mazance, domácí chléb a také na pomalu pečené maso.

Naopak, pozice čtyři a pět se nacházejí v horní části spotřebiče v blízkosti grilovacích těles a jsou ideální pro pokrmy, které potřebujete péct rychle a intenzivně, například pizzu s křupavým povrchem nebo pro zapékání a grilování. A střední poloha je zlatý střed. Některé trouby vám však sami poradí, kam máte jídlo umístit.

Otáčení během pečení
Možná vaše trouba nepeče rovnoměrně a ze zkušenosti víte, že přibližně ve dvou třetinách pečení musíte plech s bramborami nebo koláči otočit. Jedná se o poměrně častý problém, který znamená, že trouba není v pořádku a měla by se vyměnit.

Skutečně rovnoměrné pečení zaručuje klenutý vnitřní prostor, jaký mívají tradiční kamna na dřevo. Právě těmito tradičními kamny se inspirovala tradiční česká značka.

„Díky patentovanému tvaru vnitřního prostoru a prostorové cirkulaci vzduchu teplo dokonale proudí kolem připravovaného pokrmu, který je propečený opravdu rovnoměrně,“ vysvětluje Jana Neuszerová, odbornice značky MORA.

Horkovzdušné pečení
Pečení horkým vzduchem aktivuje spolu se zvoleným topným tělesem i ventilátor. To umožňuje intenzivnější proudění horkého vzduchu kolem připravovaného pokrmu. Tím se povrch pokrmu rychleji vysuší a vytvoří se hrubší kůrka.

Horkovzdušné pečení je ideální pro přípravu sušenek, ale používá se také k pečení masa, zeleniny a sušení potravin na jedné nebo více úrovních současně. Přidáním páry se jídlo na povrchu více propeče a bude křupavější.

Horkovzdušné fritování
Některé trouby mají také funkci intenzivního pečení na způsob horkovzdušné fritézy. Je to zdravá verze přípravy hranolků, nugetek a jiných dobrot rychlého občerstvení bez tuku na smažení as menším množstvím kalorií.

Hodí se na malé kusy masa, ryby, zeleninu a mražené polotovary – hranolky, kuřecí medailonky, rybí prsty apod. Přidáním páry se jídlo na povrchu lépe zapeče a bude křupavější.

Turbo pečení
Tento režim používejte tehdy, když chcete, aby byly potraviny rovnoměrně křupavé ze všech stran. Je vhodný i pro vícekrokové pečení masa, neboť umožňuje rychlé zhnědnutí povrchu v první fázi a pomalé pečení ve druhé fázi. Maso bude šťavnaté a kůrka pěkně propečená.

Horní a spodní ohřev
Klasikou je pečení pomocí spodního i horního topného tělesa. Jedná se o metodu, při které se nedá nic pokazit. Je vhodná pro snadné pečení na jedné úrovni, přípravu suflé a pomalé pečení při nízkých teplotách. Když přidáte páru, jídlo se na povrchu lépe zapeče a bude křupavější. Přidáním teplého vzduchu vytvoříte na pokrmu křupavou kůrku.

Pomalé pečení
Některé trouby mají také speciální funkci pro pomalé pečení. Je vhodná pro pomalé, šetrné a rovnoměrné pečení masa, ryb a pečiva na jedné úrovni. Zachovává totiž více vody v připravovaném jídle, takže maso zůstává šťavnatější a měkčí a pečivo se rovnoměrně upeče a získá zlatohnědou barvu. Používá se při teplotách od 140 °C do 220 °C.

Grilování
V dobré troubě snadno připravíte také grilované dobroty. Například ploché kusy masa, bruschettu, klobásy, řízky, ryby nebo špízy. Když přidáte horký vzduch, povrch potravin se více vysuší a v kombinaci s topným tělesem grilu získá intenzivnější barvu. Proto se používá k rychlejšímu pečení masa a zeleniny.

Tip: Nová inteligentní trouba MORA VTPS 787 BXB s extra velkým objemem 77 l je vybavena také termosondou a funkcí páry pro přípravu chutných a zdravých jídel. Má 22 automatických pečicích programů – stačí vybrat typ jídla a jeho hmotnost a trouba zvolí správnou teplotu od 30 °C do 300 °C, jakož i správný typ ohřevu a navrhne umístění v troubě.

Pro zkušené kuchaře je zase k dispozici možnost naprogramovat teplotu a dobu pečení ve dvou krocích hned od začátku.

Discover

Sponsor

spot_imgspot_img

Latest

Nejnovější pudrenky, které nevytvoří masku na tváři: Kvalitní make-up se bez nich neobejde

Přichází období, kdy si pudr rozhodně najde místo ve vaší kosmetické taštičce. Vybrali jsme pro vás nejnovější novinky, které se dokonale postarají o vaši...

Zařizujeme v duchu moderního scandi. 11 tipů, jak tento styl dokonale vystihnout

Oblíbený severský design je světlý, neutrálně laděný a cítit z něj teplo domova. Jak postupně procházel časem a prostorem, podařily se mu různé povedené...

Nejspolečenštější muži se narodili v těchto znameních: Pozor však na jejich energii, může vás dostat do problémů

Jsou šarmantní, vtipní a mimořádně společenští. Z dlouhodobého hlediska, však může na některé lidi působit jejich energie toxicky. Emocionální rovina jiných jim moc neříkáMilují společnost,...

V tomto období vztahu byste si měli dát pozor na nevěru: Rok před každou dekádou je totiž kritickým faktorem

Nevěra vždy bolí, v každé jedné životní fázi i období. Avšak věděli jste o tom, že přece jen jsme k ní náchylnější v určité...

Zachránila jsem si vztah tak, že jsem otěhotněla bez jeho vědomí: Byl za tím tento důvod

S rozhodnutími je to tak, že některé litujete celého života, pro jiné byste bez mrknutí oka rozhodli znovu. Zvlášť, když jde o lidi, na...